Constantin Meunierstraat krijgt tijdelijke straatinrichting


In 2025 wordt de Constantin Meunierstraat heraangelegd. In afwachting daarvan kreeg de straat een proefopstelling met verkeersremmende groenvakken en een buurtpleintje. De buurtbewoners namen de proefopstelling vandaag in gebruik.

De Constantin Meunierstraat is een drukke verbindingsstraat in het Nieuw Kwartier. In 2025 wordt de straat volledig heraangelegd: veiliger, groener en minder asfalt. De stad bouwde alvast een tijdelijke proefopstelling in het middengedeelte van de Meunierstraat.

 

Inspiratie voor definitief ontwerp

“De proefopstelling zorgt voor een groenere, veiligere, aangenamere woonwijk en geeft ons inspiratie voor de definitieve heraanleg”, vertelt schepen van openbare werken Dirk Vansina. “De buurtbewoners zullen de proefopstelling de komende maanden kunnen uittesten. Zo leren we veel en kunnen we mogelijke knelpunten bij de definitieve heraanleg alvast vermijden."

 

De proefopstelling bevat ook een knip ter hoogte van de Emile van Arenberghstraat. "Zo wordt een belangrijke sluiproute door het Nieuw Kwartier onderbroken. Samen met een bijkomend aanbod aan deelmobiliteit kunnen we zo van deze buurt een nog aangenamere plek maken om te wonen”, zegt schepen van mobiliteit David Dessers.

 

De stad voert in de Constantin Meunierstraat ook een enkele rijrichting 

 

in, waardoor er plaats vrij komt voor groene zones. Schepen Vansina: “De groene zones remmen het verkeer af en geven de straat een fris en hedendaags uitzicht. We kozen bewust voor gerecupereerde boordstenen afkomstig van projecten elders in de stad. Op het kruispunt tussen de Van Arenberghstraat en de Verhaghenstraat werd een buurtpleintje gemaakt. In oktober zal Atelier Circuler hier nog een paviljoen bouwen, ook met circulaire materialen.”

 

Een groene en klimaatbestendige woonwijk

“De grote asfaltvlakte maakt plaats voor veel groen, bomen en ontmoeting. Door op verschillende plekken in de stad asfalt op te breken en te vervangen door groen wapenen we ons tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Bij hevige regenval kan het water dan beter in de bodem sijpelen en vermijden we wateroverlast. Wanneer de temperatuur de hoogte in gaat, zorgt dat groen ook voor verkoeling. Al die stukjes groen betekenen bovendien een boost voor de biodiversiteit”, licht schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers toe.

 

Tegen de bomen zal je groene zakken zien staan. “Dat is een experiment,” weet schepen van openbaar groen Lalynn 

 

Wadera. “Deze jonge bomen hebben nog veel water nodig. De zakken zorgen ervoor dat de bomen druppelsgewijs water krijgen.”

 

Samen met buurtbewoners

Dit najaar krijgen de buurtbewoners de kans om de proefopstelling uitgebreid te testen. “In december volgt een eerste evaluatie. Op basis van die resultaten zal de opstelling in het voorjaar worden aangepast. Als stad leggen we het accent op vergroening en ontharding, maar we willen de ideeën zelf van buurtbewoners laten komen. Zo kunnen ze hun woonomgeving zelf mee vormgeven. Volgend najaar doen we een laatste evaluatie en leggen we samen met de buurtbewoners het definitieve ontwerp vast”, aldus schepen Vansina. 

 

Het traject in de Constantin Meunierstraat kadert binnen het Europese Horizon2020 project JUSTNature, waarbij stad Leuven één van de pilootsteden is. In het project willen Leuven en partnersteden natuurgebaseerde oplossingen inzetten om klimaatadaptief te worden, vanuit het principe dat iedereen recht heeft op ecologische ruimte.