Het speelterrein is een 'magisch speelbos' met als eyecatcher de hoge speeltoren met wentelglijbaan waarop je het bladerdek van de omringende bomen kan ervaren. In de zone voor de allerkleinsten staan een speelhuisje, glijbaan en beklimbare reuzeninsecten (slak, spin, lieveheersbeestje) als speelelementen. Daarnaast kunnen de kinderen zich uitleven op een balanceer- en avonturenparcours met bruggen en stappalen, of in de beweegzone met een draaischijf, een duikelrek en een looptrommel. Er is ook een klauterheuvel en verstopplek met kruiptunnel. Uiteraard mogen schommels niet ontbreken, maar er is meer. Voor elk wat wils, met veel variatie en uitdaging.
Natuurlijke speelprikkels
Dirk Vansina, schepen van jeugd: “Het geheel is aangelegd als een totaalbeleving met veel aandacht voor natuurlijke speelprikkels. Dat zijn
elementen in hout waarbij kinderen hun fantasie kunnen laten spreken en zelf hun spel bedenken. Zo’n speeltuin is ontworpen om kinderen uit te dagen, hun grenzen te leren ontdekken en die proberen te overstijgen. Maar ook om de verbeelding te prikkelen en samen met andere kinderen een eigen spel te bedenken. Spelen moet veel meer zijn dan glijden op een glijbaan of schommelen.”
Totaalconcept met aandacht voor toegankelijkheid
In de speeltuin zijn ook rustpunten zoals bankjes en een picknicktafel, zodat ouders zich kunnen installeren terwijl de kinderen naar hartenlust spelen. In het ontwerp hield de stad rekening met de toegankelijkheid voor minder mobiele kinderen. Zo staat er een schommel met aangepast zitje, een sporttoestel op hoogte van rolstoelgebruikers en zijn er extra grepen zodat ook mensen met een beperking kunnen gebruik maken van deze ontspannende speelplek.
Speelplezier overal en voor iedereen
Het is de intentie van de stad om op Leuvens grondgebied om de 400 meter een lokale speelplek voor de buurt te creëren. Schepen van jeugd Dirk Vansina legt uit: “In de planning van (her)aanleg van speelterreinen creëren we kleine speelprikkels in straten (bijvoorbeeld in de buurt van een school), speeltuinen met een buurtgerichte insteek én enkele grotere terreinen met ruimte voor veel kinderen en een bovenlokale uitstraling, zoals hier in Wijgmaal. Het is de bedoeling dat deze magische speeltuin met grote
speelplatformen ook kinderen en jongeren aantrekt die van verder komen.”
Uit de stadsmonitor die recent werd gepubliceerd, bleek dat 70% van de Leuvenaars aangeven dat ze tevreden zijn met de spelvoorzieningen in hun buurt, een stijging met 12%. “Dat toont dat de Leuvenaars de inspanningen die we doen om speelplekken te creëren in de buurt opmerken. Dit is onze achtste nieuwe of grondig vernieuwde speeltuin in 3 jaar”, aldus een fiere schepen Dirk Vansina.
Het is de eerste keer sinds de Corona-crisis dat er weer een feestelijke opening van een speelterrein kan plaatsvinden. Nico (van het jeugdprogramma Helden op Ketnet) kwam ter plaatse om de leerlingen van De Zonnewijzer in en rond het speelterrein te entertainen. De speeltoestellen zijn daarbij alvast getest en goedgekeurd.