Wie vandaag door de wijk wandelt, merkt dat de wijk groener is dan anders. In de Korte Dolagestraat legde de stad een tijdelijke groeninrichting aan. “Daarmee laten we zien dat de buurt veel potentieel heeft om te ontharden en geven we een voorproefje van hoe de wijk er in de toekomst uit kan zien”, zegt schepen van openbare werken Dirk Vansina. “Door bestrating te vervangen door groen, kan er meer regenwater in de bodem dringen. Zo houden we de grondwatervoorraad op peil en beschermen we Leuven tegen overstromingen.”
Samen ontharden
De stad wil de ideeën rond vergroening en ontharding van de inwoners zelf laten komen. Daarom nodigt ze hen de komende maanden verschillende keren uit om mee na te denken over de toekomst van hun wijk.
Op donderdag 27 april komen de bewoners een eerste keer samen tijdens een kennismakingsmarkt. Ze krijgen er informatie over het traject en kunnen mee brainstormen over waar zij graag
meer bomen, bloemen en struiken zien in de wijk.
Later dit voorjaar volgen workshops waarbij bewoners en de stad samenwerken aan een ontwerp voor de straten en voetpaden. De heraanleg zelf is voorzien in 2024.
Tuinen
Het project gaat verder dan de straten alleen. De stad wil de bewoners stimuleren om ook hun tuinen natuurvriendelijk in te richten.
“We stimuleren bewoners om ook in hun eigen tuin aan de slag te gaan. Met kleine ingrepen zorg je voor een tuin die bruist van het leven en beter bestand is tegen droogte en een veranderd klimaat”, vertelt schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers. “Als we samen nadenken over de inrichting van de tuinen, kunnen we pas echt een verschil maken. Want door te investeren in meer groen en minder beton – zowel op het openbaar domein als in de eigen tuinen - wapenen we ons tegen periodes van extreme hitte en hevige regenval.
Investeren in meer groen betekent ook investeren in een aangename wijk die een boost is voor de biodiversiteit."
Tuinrangers
Tijdens het traject onderzoeken de stad en de buurtbewoners de mogelijkheden in hun tuinen en hoe ze elkaar daarbij kunnen ondersteunen. Premies voor onder andere ontharding en geveltuintjes, bieden een extra stimulans. Bewoners kunnen ook een beroep doen op de Leuvense Tuinrangers, die dankzij de ondersteuning van stad Leuven gratis tuinadvies op maat geven.
Europese financiering
Het traject in de wijk rond het Rietensplein kadert binnen LIFE PACT, een Europees project met stad Leuven als coördinator. Met financiële steun van het LIFE-programma van de Europese Unie, zetten verschillende partners natuur-gebaseerde oplossingen (NBS) in om stedelijke veerkracht te vergroten en de gezondheid en het welzijn van burgers te verhogen. Het Life PACT project is er gekomen mede dankzij een goede samenwerking met Leuven 2030.